Какви са вредите от постоянния шум и как можем да го редуцираме чрез децентрализирана жилищна вентилация

Денонощно, особено в градските райони, сме „засипвани“ с всякакви шумове дори когато потърсим покоя на собствения ни дом. Някои от шумовете чуваме осъзнато, други достигат до нас без да ги забелязваме. Но всички оказват безспорно влияние върху физическото и психическото ни здраве. Ето защо специалистите в областта на вентилационните системи от Смарт Еър Системс разказаха пред Инженер.bg повече за въздействието на звука и начините да го намалим в домашна атмосфера.

Постоянното и продължително излагане на шум може да има значително въздействие върху човешкия организъм. Дори докато спим, ушите ни продължават да регистрират и обработват шума в звуковия диапазон. Дори постоянно ниво на звука от 30 db(A), което е около силата на шепот, може да повлияе на качеството на съня ни. При 45 dB(A) (нивото на нормален шум в стая) и повече, спящият произвежда повече хормони на стреса“, коментираха от българската компания.

Постоянното излагане на шум може да доведе до редица негативни реакции, като:

  • Повишен риск от високо кръвно налягане и инфаркт;
  • Увреждане на слуха, умора при слушане, шум в ушите;
  • Проблеми с комуникацията, ученето и концентрацията;
  • Повишен риск от злополука;
  • Влошено представяне в училище и на работното място;
  • Срив в социалното поведение (например агресия, усещане за безпомощност и др.);
  • Умствено увреждане поради излагане на шум.

Един от начините да се справите с нахлуващия през отворения прозорец шум е като се доверите на децентрализиранта жилищна вентилация getAir. Устройството SmartFan® например е компактен и високоефективен уред за жилищни помещения, който се отличава като най-безшумния в своя клас.

„Освен добрата шумоизолация отвън, шумът от вентилаторния модул също почти не се чува вътре. Това се дължи на шумопоглъщащия материал около вентилатора. В допълнение, електромагнитният мотор със своя демфер на вибрации премахва практически всички фонови шумове. Шумоизолацията отвътре, както и външните капаци на корпуса са изработени от тежко фолио за максимално звукопоглъщане. По този начин уредът може да редуцира до 44-49 dB(A) от нивото на околния и собствения шум. Със звукоизолиращия елемент, нивото на звуково налягане на вече оптимизираните акустично компоненти може да бъде допълнително намалено с до 3-5 dB“, обясниха още специалистите от Смарт Еър Системс, които предлагат, изграждат и поддържат вентилационните системи getAir на българския пазар.

Освен постоянен приток на чист въздух и намаляване на външния шум, децентрализираната жилищна вентилация на немския производител осигурява висока ефективност чрез рекуперация на топлина, което гарантира следните предимства:

  • До 50% пестене на енергия за отопление;
  • До 91% рекуперация на топлина;
  • До 46m3/h обем на вентилирания въздух;
  • 11dB(A) ниво на звуковото налягане.

Източник на снимковия материал: Смарт Еър Системс, getAir, pixabay.com

Източник: инженер.bg