Защо при трусовете в Турция има сринати до основи сгради, а до тях други са непокътнати?

Защо при трусовете в Турция има сринати до основи сгради, а до тях други са непокътнати

Земетресението в Турция е с чудовищна сила, но прави впечатление, че много сгради стоят непокътнати редом със сринати до основи блокове.

Защо при трусовете в Турция има сринати до основи сгради, а до тях други са непокътнатиАрхитектите и урбанистите в страната отдавна предупреждават, че строителните норми, свързани със сеизмичната активност, не се прилагат достатъчно и са подкопани от спорна амнистия за незаконно строителство – въведена от собственото правителство на Ердоган – която донесе на Турция около 3 милиарда долара приходи, пише“Гардиън“.

По време на амнистията турските строителни експерти предупредиха, че ретроспективното лицензиране на незаконни сгради срещу заплащане би имало фатални последици:

„Това ще означава превръщането на нашите градове, особено Истанбул, в гробища и ще доведе до излизане на ковчези от домовете ни. Дали е изцяло без разрешително, или е с повече издигнати етажи от първоначалния план, амнистираха всички сгради. Това е много опасно“, коментира Джемал Гьокче, председател на Камарата на строителните инженери през 2019 г.

„Това изключително опустошение се увековечава от постоянството в повтарянето на погрешни градоустройствени политики и политически оцветени решения като закона за амнистия за зонирането от 2018 г.“, посочва проф. Пелин Пънар Гиритлиоглу, президент на истанбулския клон на Съюза на камарите на турските инженери и архитекти, цитиран от „Дневник“.

Хиляди сгради са разрушени, газопроводи са прекъснати, летища и пристанища пострадаха и спряха работа, магистрали се разцепиха… Но в съседство има хиляди конструкции, които оцеляха почти непокътнати. Защо е така трябва да се задават въпроси и търсят отговори продължително време, тъй като става дума за загуба на човешки живот.

Дори и с модерни строителни законодателни норми, хората ще продължат да правят каквото могат, за да ги заобикалят, докато няма ефективно правоприлагане, предупреждава Самер Багаин, професор по планиране и устойчивост на системите в Училището по архитектура и планиране в Кент. „Има и политическо измерение – колко аспекти на градското развитие са резултат от местни задкулисни пазарлъци“, казва Багаин.

Източник: novini.bg