Поканете Слънцето в своя дом

Енергийно ефективните решения за отопление, които съчетават комфорт, грижа за здравето и ресурсна ефективност, са сред основните приоритети на доказаната българска компания Пестим Енергия. Ето защо дружеството предлага на своите клиенти и партньори един на пръв поглед авангарден отоплителен метод, който обаче набира все по-широка популярност, а именно – инфрачервеното (IR) отопление. Какви са неговите предимства и защо е разумно да му се доверите, пред Инженер.bg разказаха от екипа на Пестим Енергия. Вижте!

Поканете Слънцето в своя дом

„В същността си, IR отоплението функционира както слънчевата топлина. При този метод се затопля не въздухът, а предметите и човешкото тяло, което именно прави това решение далеч по-ефективно за осигуряване на комфортна топлина в сравнение с конвективното отопление. При стандартните отоплителни методи целта е да се загрее околният въздух – да, въздухът се затопля бързо, но и бързо изстива. При инфраред отоплението се затоплят човешкото тяло, обзавеждането, предметите, генерирайки мека и дълготрайна топлина в помещението“, обясниха от Пестим Енергия.

Инфрачервената топлина е 100% натурална – това е същата топлината, която човешкото тяло излъчва, когато му е топло, и която абсорбира, когато му е студено. „Усещането, което предизвиква, е като от Слънцето, като от открит огън или като топлината, която усещаме, когато сме близо до друг човек. Телата ни абсорбират инфрачервена топлина много по-лесно, отколкото конвективна“, допълниха от компанията.

Намалете разходите за отопление с до 50%

Чрез инфрачервеното отопление не се губи отоплителна енергия по тръбите и щранговете, тъй като топлината се абсорбира от предметите, които от своя страна я излъчват обратно в помещението. По този начин, дори при отваряне на вратите и прозорците, стените, таванът и подът са добре затоплени и продължават да отдават топлина в околното пространство.

„IR отоплението позволява да настроите термостата с 3 °С до 5°С по-ниска температура от обичайното. А както знаем, при понижаване на температурата само с 1 °С, спестената енергия е от порядъка на 6-10%“, поясниха от Пестим Енергия.

„При инфрачервеното отопление е важно да се знае процентът на излъчена инфрачервена топлина. Характерно за отоплителните панели InfraHEAT, които предлагаме, е че инфрачервената топлина е около 93%, а само 7% е от конвекция. Те могат да спестят между 30-50% енергия в сравнение с други отоплителни уреди на газ, ток или други отоплителни системи“, допълниха от българското дружеството.

Отопление без вредни емисии

„Опазването на природата е отговорност на нашето поколение. Ето защо търсенето на устойчиви решения е задължително. В този контекст, за разлика от печките на твърдо гориво, инфрачервените отоплителни уреди не произвеждат вредни емисии. Освен това те са икономични и могат да се свържат с неголяма система за възобновяема ел. енергия (слънчева, вятърна и др.), като по този начин се превърнат в напълно „зелени”, обясниха още от компанията.

Здравословна вътрешна среда, без алергени и мухъл

При IR отопление температурата на въздуха е винаги по-ниска от температурата на стените. По този начин въздухът не се изсушава и не се позволява завихрянето на прах и микроби, а освен това се елиминират предпоставките за поява на конденз и мухъл. По тази причина инфрачервеното отопление е подходящо и за потребители с астма или алергии.

„В допълнение, тези отоплителни уреди не се нуждаят от поддръжка, преглед или ремонт. Те имат дълъг живот и са сертифицирани според всички европейски стандарти за здраве и безопасност“, уточниха от Пестим Енергия.

Стилен и уникален като визия интериор

Красиви, ултра тънки и безшумни, отоплителните панели могат да се впишат във всеки интериор, а дизайнът им на практика е въпрос на въображение и няма лимит. Могат да бъдат изработени и във вид на картина – например популярна творба, която харесвате, анимационен герой за детската стая, логото на фирмата за офиса и т.н. Възможно е да бъдат и във вид на огледало и поставени в банята или антрето.

„Ние предлагаме богато разнообразие от инфрачервени отоплителни уреди – от стандартни серии панели за стена и таван, през огледала, стъклени панели, панели-картини, до устойчиви на вятър и вода нагреватели за външно използване“, допълниха още от Пестим енергия.

Източник на снимковия материал: Пестим Енергия

Източник: инженер.bg