Най-новите решения в картографирането на подземна инфраструктура

КМТ Сервиз: Защо картографирането на подземна инфраструктура е толкова важно и какви са предимствата на Geolantis.360

Земята под краката ни отдавна се е превърнала в сложна мрежа от тунели, тръбопроводи и кабелни трасета, които предоставят вода, канализация, електричество, газ, интернет, и всеки, който се занимава под каквото и да е форма със строителство или експлоатация, трябва да знае подробности за тази невидима инфраструктура. Ето защо от десетилетия насам нейното картографиране е изключително важно и технологиите работят в посока все по-прецизно и удобно за работа представяне на информацията. Какви са етапите на картографиране през годините и защо иновативното SaaS решение Geolantis.360 се отличава с редица предимства пред конвенционалните методи, за Инженер.bg коментираха от утвърденото българско дружество КМТ Сервиз, което е официален партньор на Geolantis.360 у нас.

„Натъкването или в по-лошия случай повредата на подземната инфраструктура може да коства сериозни финансови последици за строителите. И по-важното, може и да е опасно – например ако доведе до изтичане на газ. Няма по-голям ужас за предприемачите от това заради техния проект даден квартал да остане без ток или вода. Ето защо е изключително важно да сме наясно какво се случва под краката ни“, коментираха от КМТ Сервиз.

Олд скуул картографиране

Първоначално картографирането на подземни комуникации се извършва по традиционния метод – картите се чертаят щателно на ръка. Това обаче, освен че коства много време, не винаги е достатъчно прецизно. В допълнение физическите чертежи са трудни за актуализиране и за използване на терен, тъй като се нанасят на огромни листове хартия. Още един проблем е рискът оригиналният документ да бъде изгубен.

CAD софтуер и автоматизирано картографиране

При следващия етап на развитие на технологиите започват да се използват CAD (компютърно подпомогнато проектиране) системите, което предлага няколко подобрения спрямо ръчно изготвените карти. „С навлизането на CAD софтуера процесът става по-бърз и чертежите вече могат да се запазват и споделят по електронен път. Актуализирането и извършването на всякакви корекции също става много по-лесно. Въпреки това решението също не е перфектно. От една страна, CAD софтуерът е скъп, а от друга, въпреки че се използва компютър, картата все пак е начертана ръчно, което отново повдига въпросът за точността ѝ“, коментираха от КМТ Сервиз.

С течение на времето CAD картографирането еволюира в автоматизирано картографиране (Automated Mapping, AM)/управление на съоръжения (Facilities Management, FM). На този етап обаче ограниченията на наличната технология оказват сериозно въздействие върху ползите, които AM/FM може да предложи. „Разходите за инсталиране на такава система не осигуряват особено подобрение в сравнение с картите на хартиен носител. Единственото истинско предимство на първите AM/FM системи е възможността картите да се увеличават и намаляват на компютър“, допълниха от българската компания.

ГИС технологията

Следващата стъпка в картографирането е ГИС (географска информационна система) технологията. Тя е мощно, високопрецизно събирателно решение, което създава революция в събирането на информация за подземните комуникации.

Geolantis.360 e съвременно SaaS решение, което елиминира недостатъците на всички методи за картографиране

„Преди дълбочините и позициите на съоръженията трябваше да се измерват ръчно с помощта на лазери или дори ролетки. Но с напълно интегриран полеви колектор на данни, изпълнителите и геодезистите не трябва да се тревожат за тези дейности. Именно това представлява Geolantis.360 – SaaS решението обхваща всички възможности за картографиране и навигация, като елиминира сложността на геодезията, CAD и GIS. Като следствие, потребителите могат да намалят времето за събиране на данни и оперативните разходи на терен“, поясниха от КМТ Сервиз.

Geolantis.360 използва GPS/GNSS сателити за точно определяне на позицията и дълбочината на заровените тръби и кабели до милиметър. „Като се има предвид, че Geolantis.360 може да се инсталира на таблет или мобилен телефон, всичко, което трябва да направи изпълнителят, е да започне да сканира района в търсене на функции“, допълниха още българските специалисти.

Източник на снимковия материал: КМТ Сервиз, Geolantis.360

Източник: инженер.bg