КСБ и СО ще работят за законодателни промени с цел повече ред и контрол в строителството

Източник: вестник Строител

Камарата на строителите в България (КСБ) и Столичната община (СО) ще работят за законодателни промени с цел повече ред и контрол в строителството. Това стана ясно по време на работна среща между представители на Камарата и кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

„Една от темите, които искаме да поставим пред Вас, е свързана с дигитализацията и въвеждането на BIM технологиите. Бихме желали също така да ни представите законодателните промени, които СО е изготвила и смятате да предложите. Използвам случая да заявя желанието ни за продължаване на доброто сътрудничество с представителите на СО, както и готовността да предоставим нашата експертна помощ по различните направления на дейността на общината“, каза инж. Илиян Терзиев.

Йорданка Фандъкова обясни, че едно от първите неща, които е направила след преизбирането й за кмет, е внасянето на предложения за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) в МРРБ, които да спомогнат за увеличаване на контрола и подобряване на реда в сектор „Строителство“. Тя допълни, че експертите в регионалното ведомство работят по тях и предстои внасянето им в Народното събрание (НС) за разглеждане и приемане. „С цел да се спрат възможностите за заобикалянето на изискванията, които са в сила при изграждането на жилищни сгради, които се представят като общежития, апартхотели или сгради с ателиета, ние внесохме предложения за промени в ЗУТ. С тях се цели да се спазват изискванията за отстояния между сградите, разположението на апартаментите, както и осигуряване на повече места за паркиране. С отмяна на понятието „ателие“ ще се премахне възможността за изграждане на жилищни сгради в имоти, предназначени за обществено строителство”, обясни Фандъкова. Тя припомни, че през 2017 г. по нейна и на главния архитект инициатива са приети изменения в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които са въведени ограничения за височината на зданията в различните зони на града, както и рестрикции за части на столицата, в които са липсвали горни граници за височината. „Тогава беше дадена възможност за защита на междублоковите пространства чрез изработване на подробни устройствени планове и изместване на застрояването по периферията на кварталите.

Втората група предложения, която екипът на кмета Фандъкова и арх. Здравков подготвят, целят въвеждането на работещ механизъм, с който проектанти, строителни и надзорни фирми да носят и професионална отговорност при некачествена работа.

Изпълнителният директор на Камарата Валентин Николов заяви, че КСБ подкрепя направените от СО предложения за промени в ЗУТ, но подчерта, че вече е дошъл моментът за създаването на нов ЗУТ, който да отдели материята за устройството на територията от тази, касаеща строително-инвестиционния процес, и да формулира ясно отговорностите на всички участващи в процеса. Инж. Любомир Качамаков постави темата за дигитализацията, която е един от основните приоритети в дейността на КСБ. Той обясни, че браншът адмирира Стратегията за дигитална трансформация, която Столичният общински съвет предстои да приеме, но посочи, че тя може да бъде допълнена с постановки, които касаят сектор „Строителство”.

На проведената среща кметът Йорданка Фандъкова представи и основните параметри от бюджета на СО в инвестиционната програма за 2020, както и визията за четиригодишното развитие на общината.

Цялата статия: вестник Строител – КСБ и СО ще работят за законодателни промени…